Programma 2-daagse Vliegangsttraining

De training wordt verzorgd door BIG-geregistreerde psychologen van Stichting VALK samen met een tiental vliegers werkzaam bij KLM die zich op vrijwillige basis voor u en de 2-daagse inzetten. De begeleiding van een training (met maximaal 8 deelnemers) bestaat altijd uit een psycholoog en een vlieger.


Het idee van het individuele voortraject is dat mensen begrijpen waarom vliegen voor hen lastig is (doordat het een afgesloten ruimte is, of doordat men zich op grote hoogte bevindt, of de angst voor een ongeluk, of vooral de angst om de angst te voelen, of..), en iets kunnen doen (in de zin van fysiek corrigeren) op het moment dat de angst toeslaat. Deze kennis en vaardigheden worden in de 2-daagse training dan verder ‘uitgebouwd’.

De 2-daagse training is geen 2-daagse cursus die u los kunt volgen.

Start van de training

De training begint met (technische) uitleg over vliegen door een KLM vlieger, iemand van de werkvloer. Natuurlijk is deze informatie ook beschikbaar in de verschillende boeken die we over vliegangst geproduceerd hebben, maar het is toch nog iets anders om iemand over zijn / haar dagelijkse werk te horen vertellen. En vooral dat u alle vragen kunt stellen die u maar zou kunnen verzinnen. Hiervoor wordt de gehele ochtend van de eerste trainings-dag gereserveerd.


Na de lunch neemt de psycholoog het stokje over, om informatie te geven wat het effect is van onze gedachten en ons denken op ons (angstig) voelen. Onderzocht wordt wat u nu precies angstig maakt, en hoe u daar anders over zou kunnen denken. Het feit is dat u enkel uw eigen aandeel in het angstig voelen kunt veranderen, maar dan moet u wel eerst goed gaan zien wat dat eigen aandeel is. Op de eerste trainingsdag wordt heel veel informatie gegeven, met als doel om inzicht te krijgen. In het vliegen, maar vooral in uw eigen angst.

Tweede trainingsdag - stappenplan

Op de tweede trainingsdag wordt een stappenplan besproken, wat u concreet zou moeten doen op het moment dat de angst toeslaat. Want angstig worden is als schrikken, automatisch en instinctief, wat altijd weer kan gebeuren. Met de groep wordt doorgenomen wat u in dat geval als eerste, tweede, derde, vierde, vijfde, zesde en zevende stap zou moeten doen, en deze stappen worden ook concreet geoefend. Het stappenplan wordt de concrete leidraad op het moment dat we beginnen met exposure. Exposure betekent letterlijk ‘blootstelling’ , aan de angst-oproepende stimuli, maar vooral aan de angst zelf. Hiervoor vertrekken we met elkaar van Leiden naar Schiphol, om verschillende vliegstimuli op te zoeken. Allereerst is dat hangar 11 van KLM, waar toestellen voor onderhoud gestald zijn. We mogen aan en in de vliegtuigen zitten, steeds met het doel om te kijken wat dat met u doet, en hoe u daar op een adequate manier mee om kunt gaan (en dat is niet door tegen u zelf te zeggen dat u nu nog lekker op de grond staat, want dat is een strategie die eenmaal in de lucht niet werkt). En het gaat er juist om een nieuwe strategie toe te leren passen, die wel op ieder moment inzetbaar is, ook in de lucht.

Eigenlijk komt het er op neer dat we mensen willen leren om bang te durven worden, om vervolgens te constateren dat angst wellicht heftig en akelig is, maar ook altijd weer voorbij gaat. Dat vertrouwen in eigen vaardigheden neemt tijdens de exposure steeds verder toe.

De volgende stap

De volgende stap is dat we de geluiden en bewegingen van een vliegtoestel gaan bekijken, zoals dat precies nagebootst wordt in de cabinesimulator van KLM, ofwel de CEET. Een (verkorte) vlucht wordt gemaakt, waarbij de vlieger uitleg geeft over alle geluiden en bewegingen. Vervolgens wordt gevlogen met bewust inzetten van (nieuw geleerde) vaardigheden. Steeds wordt uitgelegd en gedoceerd wat het effect is van eigen vaardigheden, in het zich anders kunnen voelen in een situatie. In dit geval de situatie in een vliegtuig.

Exposure

De volgende exposure stap is dan een vlucht die wel loskomt van de grond, ofwel een KLM retourvlucht naar een bestemming binnen Europa. VALK kiest er bewust voor om gebruik te maken van reguliere retourvluchten, omdat dit de werkelijke situatie het meest benaderd. De groep van 8, samen met psycholoog en vlieger, heeft allemaal een cabinestoel bij elkaar aan boord, om te ondervinden wat deze exposure bij hen oproept.  De begeleiding is er voor om te helpen met corrigeren, weer volgens het stappenplan, wanneer dit zelfstandig nog niet zou lukken. Aangekomen op de Europese bestemming stappen we uit, bespreken we wat er goed ging, wat er nog beter zou kunnen voor de terugweg, om dit vervolgens een half uur later meteen weer te gaan oefenen. Terug aangekomen op Schiphol sluiten we af met een drankje, om de ‘overwinning’ te vieren, maar vooral om de follow- up bijeenkomst af te spreken, drie maanden na de training.

Follow-up

De follow–up bijeenkomst (een afspraak van ongeveer drie uur, weer met de groep van 8 in Leiden) is van belang om te kijken of u de geleerde vaardigheden ook kunt toepassen wanneer u niet met intensieve VALK–begeleiding vliegt. Hier worden ook (wederom) de vragenlijsten afgenomen die u ook in de diagnostische fase maakte, voor (wetenschappelijke) informatieverzameling en om te kijken waar we ons programma zouden kunnen verbeteren. Maar het is vooral een bijeenkomst om een goede coach te leren worden voor uw eigen proces; we kijken, ook met behulp van de vragenlijsten, of de vaardigheden om angst te leren hanteren steeds makkelijker kunnen worden toegepast.


Daarvoor blijven we u na de follow–up bijeenkomst nog een jaar schriftelijk volgen, met de vraag of u nog steeds vliegt, en hoe het zit met uw angstniveau daarbij. Wanneer u een jaar na de tweedaagse training nog steeds vliegt, en uw angstniveau daarbij significant verminderd is, dan valt u in de wetenschappelijke categorie van ‘succesvol behandeld’. Wanneer dit niet zo zou zijn, kijken we waar nog een vaardigheidstekort zou bestaan , en gaan we daar mee verder.

Soms is de stap voor een tweedaagse training na een individueel traject, om welke reden dan ook, te groot. Door uw behandelaar wordt dan gekeken of wellicht (onderdelen van) de tweedaagse training eerst individueel aangeboden kunnen worden.


Als extra onderdelen hebben we ook de beschikking over cockpit–simulator sessies, individueel begeleide (lijn) vluchten of vluchten in een 4-persoons vliegtuig (Wings over Holland), waarbij iemand uit ons KLM vliegerteam dan ook daadwerkelijk de piloot is, terwijl u ernaast zit.


Dit alles als onderdeel van het behandelplan, zoals u dat met uw behandelend psycholoog opstelt, met als doel uw vliegangst te leren hanteren.


Meer informatie
Wanneer u meer informatie wenst dan kunt u contact opnemen met 'Stichting VALK Vliegangst'.

Bel of mail ons gerust, we helpen u graag verder.

Share by: