Tips voor het omgaan met doemscenario's in je hoofd

Dr. Eline Ensing

Pas op: de Derde Wereldoorlog komt eraan, de economie stort in, Nederland zal onder water lopen en er volgt weer een pandemie. De mogelijke rampen vliegen ons om de oren. Nieuws van verder weg en dichterbij is heel vaak negatief.

Heb jij sowieso snel doemscenario’s in je hoofd? Dan kan het een behoorlijke uitdaging worden om hier mee om te gaan.


Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet.

 

Wat moet ik met al dat rotnieuws?

Dat hangt ervan af hoe je er nu mee omgaat, en of dat voor je werkt. Er zijn 2 beruchte manieren die soms wel werken op de korte termijn (je voelt minder spanning), maar die op de lange termijn de spanning in stand houden:

  • Alles vermijden: je gaat al het nieuws uit de weg. Als je echter een “creatief brein” hebt en gemakkelijk rampen bedenkt, dan kan het zomaar zijn dat de werkelijkheid minder bedreigend is dan jouw eigen ideeën. Als je al het nieuws vermijdt mis je ook de hoopvolle berichten. Daarnaast kan vermijding je het idee geven dat je het allemaal niet aankunt. Wat dan wel? Je kunt je af en toe laten bijpraten door iemand die je goed kent, je abonneren op een ‘positieve nieuwsbrief’ (verschillende kranten hebben dit), of af en toe iets lezen in een betrouwbare nieuwsbron.
  • Alles controleren: je wilt juist alles weten en duikt er helemaal in. Dit kan je natuurlijk het (fijne) idee geven dat je grip hebt op wat er allemaal gebeurt. Het probleem is alleen dat er steeds maar dingen blijven gebeuren. Het is daardoor onmogelijk om alles te weten, een bepaalde mate van onzekerheid is er altijd. Je kunt ook last krijgen van een soort tunnelvisie, waarbij je enkel de negatieve dingen ziet en opslaat in je geheugen. Probeer te beperken hoeveel tijd je besteedt aan het nieuws. Zet eventueel een wekker voor het moment waarop het tijd is om weer wat anders te gaan doen.


Wat moet ik met mijn rotgedachtes?

Bij veel onzekerheid zal ons brein proberen om meer grip te krijgen. Dit is een sympathieke poging natuurlijk, maar het helpt niet altijd. Je herkent dit aan zulke gedachtes: stel dat... (een ramp), Wat als… (een ramp), Straks dan gebeurt er… (een ramp). Een belangrijke vraag is: ben ik nu in gevaar, als ik objectief kijk naar de situatie? Gedachtes die niet kloppen kun je beter niet te serieus nemen. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Het kan helpen om eens van gedachten te wisselen met iemand die je kent die zich minder zorgen maakt.

Soms kom je er niet achter of je gedachtes kloppen. Kijk in dat geval of de gedachte je helpt. Met rotgedachtes die je niet helpen schiet je weinig op. Probeer je gedachtes als het ware voor jezelf te ondertitelen om ze minder serieus te nemen: ah, daar is weer zo’n creatief ideetje!

 

Hoe kom ik van mijn spanning af?

Vechten tegen spanning werkt averechts. Sta jezelf toe om gespannen te zijn, of zelfs angstig. Dat is logisch als je doemscenario’s in je hoofd hebt. Bedenk ook even het alternatief: het zou behoorlijk raar zijn als jij ervan overtuigd bent dat er oorlog komt, en daar vrolijk van zou worden. Gevoelens, ook spanning en angst, zijn als een golf. Ze zullen toenemen in intensiteit en een maximum bereiken, maar vervolgens ook weer afnemen. Dat is een belangrijke ervaring: je merkt dan dat je de spanning aankunt.

Het is wel van belang om ontspanning te zoeken. Dat kan natuurlijk op allerlei manieren. We hebben bij VALK ontspanningsoefeningen opgenomen, die je kunt vinden op Spotify als je zoekt op Stichting VALK.


Wat kan ik doen?

Ken je de cirkel van invloed en betrokkenheid van Stephen Covey? Dit zegt dat er ontzettend veel dingen zijn waar je je betrokken bij voelt (de wereld, de toekomst, het gedrag van andere mensen, mafketels met veel macht, enzovoort) maar waar je geen invloed op hebt. Je cirkel van invloed is veel kleiner dan je cirkel van betrokkenheid. Je hebt dus maar invloed op een deel van alles waar je je betrokken bij bent. Voor jouw welbevinden kun je je het beste richten op je cirkel van invloed. Bijvoorbeeld:

  • Ga iets doen dat voldoening of plezier geeft. Ervaar je weinig plezier meer? Kies dan iets dat je voorheen plezierig vond, pak bijvoorbeeld een oude hobby weer op.
  • Doe iets goeds voor een ander verder weg of dichterbij, het klimaat, enzovoort. Heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel? Let dan wel op dat je niet hoogstpersoonlijk verantwoordelijk wordt om alles op te lossen. Je kunt zeker iets goeds doen, maar de meesten van ons zijn geen superhelden.

 

Wie kan mij helpen?

Merk je dat je maar blijft piekeren en er zelf niet uitkomt? Als je psychologische problemen hebt is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Je huisarts kan je hiervoor verwijzen als dat passend is.

24 januari 2025
Wil je meer weten over vliegangst?
door Leanne van Duijn 5 december 2024
Omgaan met de Winterdip
door k.pex 25 januari 2023
In Memoriam
door k.pex 23 november 2021
Zorgprestatiemodel 2022
door Drs. A. van Rietschoten 22 juli 2021
Behandeling via beeldbellen Sinds de coronapandemie zijn we bij Stichting VALK begonnen met behandelcontacten via beeldbellen. Waar wij als behandelaren, maar ook cliënten, eerst wat sceptisch waren over beeldbellen, is online behandelen niet meer weg te denken in de toekomst van de ggz. Wat het meest belangrijke is van beeldbellen: beeldbellen werkt voor iedereen die het wil, en kan bij bijna elke behandelmethode (CGT, EMDR etc.) ingezet worden. Wilt u liever niet beeldbellen? Dan is een behandeling geheel op de locatie van Stichting VALK altijd* mogelijk. Maar steeds vaker wordt er gebruik gemaakt van blended care. Dat is een combinatie van een digitale behandeling via beeldbellen en behandelcontacten op onze locatie in Leiden. Voordelen van beeldellen zijn dat er geen sprake meer is van reistijd, de drempel van aanmelding kan lager zijn en u kunt online werken aan opdrachten tussen de afspraken in. Een ander voordeel is dat de behandeling plaatsvindt in de thuissituatie, daar waar u de klachten ervaart. Zo kan bijvoorbeeld een partner, vriend of vriendin eerder deelnemen aan een gesprek. En de exposure in vivo (blootstelling aan de angst) kan worden geoefend daar waar u de klachten ervaart, waarbij uw therapeut digitaal ondersteuning kan bieden. Ook trauma therapie in de vorm van EDMR kan geheel via beeldbellen plaatsvinden. Soms kan beeldbellen ook nadelen hebben. Zo kan non-verbale informatie worden gemist, waardoor de behandeling stroef verloopt. Of bepaalde onderdelen van de behandeling kunnen niet worden uitgevoerd. In dit geval zal dit met u besproken worden. Ook mag u het natuurlijk zelf aangeven wanneer toch blijkt dat u een voorkeur heeft voor face-to-face therapie op locatie. Bij Stichting VALK hechten we veel waarde aan een behandeling op maat en we passen ons daarom graag aan naar uw wensen. Twijfelt u nog of een beeldbelafspraak passend voor u is? De ervaring leert dat mensen voorafgaand aan een beeldbelafspraak nog wat terughoudend kunnen zijn over beeldbellen, maar dat ze na afloop enthousiast zijn. De angst voor het onbekende kan maken dat u het niet aandurft, maar als angstexpertisecentrum zeggen we dan: u weet pas hoe iets verloopt wanneer u het heeft gedaan. Zo word u uw angst de baas! Do’s - Zorg voor een goede internetverbinding - Test het beeld en geluid voordat de afspraak plaatsvindt - Kies een plek uit waar u zich comfortabel voelt en waar u niet gestoord wordt Wij werken met beveiligde beeldbelplatformen die voldoen aan de AVG wetgeving zodat privacy altijd gewaarborgd blijft Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met ons secretariaat via 071 - 527 37 33. *Tenzij de maatregelen van de overheid dit niet toelaten.
door drs K. Pex 26 maart 2021
Hoe blijf ik mijn angst de baas Sinds het corona virus zijn we allemaal wat meer gericht op wat we zoal voelen in ons lijf. Hier worden we vanuit de overheid natuurlijk ook op gewezen (check hoe je je voelt, is er sprake van verkoudheidsklachten, een loopneus, niezen, keelpijn, hoesten of zelfs verhoging, koorts en benauwdheid). Hoewel het belangrijk is dat we hier aandacht aan besteden, kan het bij mensen met angst de klachten verergeren. In het bijzonder wanneer sprake is van hypochondrie (overmatige ziekteangst). Bij Stichting VALK herkennen we dat sinds de uitbraak van het coronavirus meer angstklachten worden gerapporteerd die met deze uitbraak te maken hebben. Met het doel jou hierbij vanuit onze expertise en ervaring zo goed mogelijk te ondersteunen, vind je hier een korte, maar gedetailleerde uitleg van het werkingsmechanisme bij (ziekte)angst. We sluiten af met enkele basale, maar zeer belangrijke adviezen hoe je het beste met (ziekte)angst om kunt gaan. Wat is hypochondrie? Hypochondrie is kort gezegd de angst om ziek te worden. Mensen met deze “ziekte angst” zijn vaak erg gefocust op wat zij voelen in hun lijf. Normale fysieke verschijnselen die iedereen wel eens voelt (hoofdpijn, hoesten, een snotneus, vermoeidheid, een steek, spierpijn etc.) worden al snel als iets rampzaligs geïnterpreteerd. Op dat moment ontstaat de overtuiging dat er iets ernstigs aan de hand moet zijn. Dit soort gedachten veroorzaken onherroepelijk angst. Wanneer je nare gedachten hebt, bijvoorbeeld over het krijgen van corona en ernstig ziek worden, word je natuurlijk bang. Dit geldt voor ieder mens. Je lichaam gaat hier vervolgens op reageren met een fysieke reactie die ons in staat stelt om te vechten of vluchten wanneer we in gevaar zijn. Ons lichaam is helaas niet in staat om het verschil te zien tussen echt gevaar en gevaar wat we bedenken. In beide gevallen word je bang en reageert je lijf. Wanneer je dus denkt aan ziek zijn ben je niet direct in gevaar maar zal je lijf wel zo reageren. Dit houdt in dat je hoger en sneller gaat ademen, je hart gaat sneller kloppen, je gaat spieren aanspannen en zweten. Wanneer dit langer aanhoudt kun je licht in je hoofd worden, een droge mond krijgen, tintelingen voelen etc. Al deze fysieke verschijnselen horen bij angst en zijn geheel onschadelijk. Maar door iemand die last heeft van angstproblematiek of hypochondrie worden deze signalen van ons lichaam al snel verkeerd geïnterpreteerd (‘ik heb het benauwd’, ‘ik heb corona’, ‘er is echt iets mis met mij’, ‘ik beland vast op de IC’ etc.). Dit zorgt er vervolgens voor dat de angst enkel meer toeneemt en de fysieke verschijnselen aanhouden of intensiveren. Het vele thuis zitten als gevolg van de maatregelen die zijn afgekondigd op dit moment helpt niet mee. Je bent hierdoor meer alleen met je eigen gedachten en hebt minder afleiding. Wat kun je het beste doen? Do’s Praat er over met vrienden, familie etc. Het helpt om je hart te luchten bij een ander. Zo kun je beter naar je eigen gedachten kijken. Hoe denkt een ander erover? Kloppen die nare gedachten misschien ook niet? Het kan niet anders dan dat je bang wordt wanneer je denkt dat je corona hebt en dat het mis gaat. Probeer te accepteren dat je lijf hier vervolgens op reageert en dat dit niet schadelijk is. De fysieke symptomen die hier bij horen zijn slechts een gevolg van de nare dingen die je bedenkt. Doe een ontspanningsoefening. Schrijf je gedachten eens op. In ons hoofd gaan gedachten razendsnel. Door ze op te schrijven vertraag je het denkproces en wordt het makkelijker om kritisch te kijken naar je eigen gedachten. Wat zou meer helpen om te denken? Maak eventueel gebruik van een rationele zelfanalyse zoals we die op Stichting VALK gebruiken. Eet gezond en drink weinig cafeïne houdende dranken zoals koffie en cola. Cafeïne heeft dezelfde werking in ons lijf als adrenaline. Het versterkt onrust in ons lijf. Beweeg voldoende. Zeker nu we meer thuis zitten en de sportscholen dicht zijn schiet dit er vaak bij in. Ga iedere dag toch even de deur uit, bijvoorbeeld om een rondje te wandelen. Ga bij aanhoudende klachten altijd even naar de huisarts of overleg telefonisch met de huisarts. Wanneer de klachten dusdanig zijn dat je er zelf niet uit lijkt te komen, zoek dan professionele hulp. Bij Stichting VALK kijken we samen naar hoe we je het beste kunnen helpen. Don’ts: Ga je klachten niet googelen. Google geeft vaak veel verschillende oorzaken voor je klachten, van nietszeggend tot ongelofelijk ernstig. Een verkoudheid duidt bijvoorbeeld niet direct op corona, maar dit kan op internet door verhalen van anderen wel zo overkomen. Juist deze verhalen onthouden we en zo nemen negatieve gedachten toe. Volg niet alle nieuws updates. Nieuwssites hebben soms ieder kwartier wel een “corona update”. Door dit te lezen blijf je er continu mee bezig en is het moeilijk er wat afstand van te nemen. Kies 1 moment per dag waarin je het nieuws even kort doorneemt. Doe dit echter ook niet vlak voordat je gaat slapen om piekeren te voorkomen. Zorg ervoor dat je niet te veel gesprekken wijdt aan corona gerelateerde onderwerpen. Waak ervoor niet te veel ‘lege’ momenten op de dag te hebben waarin het piekeren gemakkelijk kan toeslaan.